Kada je vreme za veliki servis?

veliki servis

Veliki servis – da li je pravo vreme za to ili ne? Dilema veka – kada je vaš auto spreman da ode na veliki servis? Koje su njegove cene? Koja kilometraža je potrebna da se pređe da bi se radio veliki servis? Sigurno ste ova pitanja već guglovali, zastanite, ovde ćete dobiti sve odgovore koji vas zanimaju.

Na jednom od prethodnih blogova mogli ste pročitati sve važne informacije o malom servisu, i došli smo do zaključka da ga možete uraditi samostalno. Što se tiče velikog servisa, ako niste neki poznavalac mehanike, ne savetuje se da ga radite na svoju ruku jer može doći do velikih komplikacija koje će biti kobne za vaš  automobil.

Ako ste novi vozač i zanimaju vas sve informacije na ovu temu, ovde ćete dobiti savete koje ćete moći da primenite praktično, savete koji će vam pomoći oko samog odabira mehaničara, kao i neke preporuke ako veliki servis radite samostalno. Dakle, pre nego što započnemo, vežite pojaseve jer uvek treba misliti na bezbednost saobraćaja.

 

Na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis?

Dileme oko fabrički naznačenih kilometraža, sa savetima samog automehaničara koji jedva čeka da vam odradi veliki servis,  preporuke same okoline…Suočeni ste sa svim ovim stvarima i zarobljeni u razmišljanju da li je vaša limuzina spremna na takav korak.

 • Ako se odlučite da ignorišete naznačenu kilometražu, potrudite se da ovaj servis odradite neposredno pre označenog budući da posledice pucanja zupčastog kaiša mogu biti kobne po vas.
 • Ukoliko ste kupili polovni auto, i ne znate kada da radite veliki servis, preporučujemo da tokom malog servisa zatražite pomoć od automehaničara u koga imate poverenja i pitate ga da pregleda stanje remena, španera i rolera.
 • Opseg kilometraže varira od 60000km do 120000km, naravno u zavisnosti od pređenih kilometara određenog automobila. Tako, na primer, novi modeli Škode, Opela i Volksvagena idu na veliki servis nakon pređenih 100000km, dok Pežo, Mercedes i BMW ovaj servis rade nakon 90000km vožnje.
 • Naravno, ovde treba uzeti u obzir i godine. Ukoliko vaš automobil ne prelazi veliku kilometražu, savetuje se da se veliki servis radi u rasponu od 5 do 7 godina.

 

Šta sve veliki servis podrazumeva?

Kod malog servisa smo videli da on podrazumeva neke male korekcije, u globalu zamene filtera, kod velikog servisa, priča je malo drugačija. On podrazumeva sledeće stvari:

 • Zamenu zupčastog kaiša
 • Zamenu rolera
 • Menjanje španera
 • Menjanje ostalih delova zupčenja
 • Zamenu vodene pumpe ukoliko je vezana za sistem zupčenja
 • Provera

zupčani kaiš

Zamena zupčastog kaiša

Kaiši na vašem automobilu koristi se za rad na motoru, proces hlađenja, klimatizaciju i punjenje akumulatora. Nemojte odugovlačiti sa njihovom zamenom zato što njihovim pucanjem možete izazvati kvarove velikih razmera čitavog automobila. Ove kaiševe možemo podeliti u 3 grupe:

 1. Zupčasti kaiš koji utiče na sam rad motora.
 2. Klinasti kaiš koji usmerava snagu motora ka klima uređaju, ventilatoru i vodenoj pumpi.
 3. Trakasti kaiš radi po istom principu kao klinasti.

Ukoliko dođe do pucanja ovih kaiševa, prekinuće sa radom i svi sistemi koji pokreću ove kaiševe, a automobil će se zaustaviti naglo prilikom vožnje. Na rad ovih kaiševa utiču sledeće stvari:

 • pređena kilometraža
 • starost automobila
 • elektrolitička korozija
 • zaprljanost ulja

Gotovo se teško golim okom može ustanoviti stanje kaiševa jer njihova oštećenja nisu uvek vidljiva. Ako su kaiševi labavi, njihov radni vek će se poprilično smanjiti.

 

Zamena rolera

Roleri spadaju u deo seta zupčastog kaiša i samim tim, uz zamenu zupčastog kaiša, menjaćete i rolere. Ukoliko se novi kaiš postavi na dotrajali roler, moše doći do brzog oštećenja samog kaiša. U zavisnosti od modela motora automobila, zavisiće i broj rolera. Potrudite se das čitav set oko zupčastog kaiša menjate istovremeno.

 

Menjanje španera

Španer ili zatezač takođe ulazi u set delova oko zupčastog kaiša. Njegova funkcija je da održi konstantnu zategnutost zupčastog kaiša. Isti slučaj kao i sa rolerom, sve ove delove treba menjati zajedno, jer ugradnja novog dela sa dotrajalim starim nema svrhu, samo će vam vremenom povećati troškove.

Kada je potrebno zameniti stare španere:

 1. Ukoliko zveckaju prilikom paljenja motora ili usled ubrzavanja.
 2. Ako se desi da španeri povremeno zuje.
 3. Ukoliko zatezači pište prilikom menjanja brzine.

 

Zamena vodene pumpe

Pumpa vode je najbitniji faktor u sistemu hlađenja motora, a i vozila. Pumpa za vodu obezbeđuje rashadnu tečnost motoru i time ga održava od ludačkog zagrevanja u toku vožne. Ukoliko bi se motor isuviše zagrejao, moglo bi doći do otežanih kvarova koji će vas koštati mnogo. Pumpa kreće sa radom uz pomoć kaiša i uvek je uključena dok radi motor. Ona sprovodi hladnu vodu kroz blok motora, a zatim je šalje nazad do hladnjaka preko creva, gde se hladi i ponovo ide ka motoru.

Znak da pumpa ne radi dobro i da treba da se menja, jeste konstanto pregrevanje motora.ž

Koji su znaci da pumpa nije u funkciji?

 1. Vodena pumpa je nepodnošljivo vrela.
 2. Oseća se onaj nesnosan miris sumpora.
 3. Može se uočiti da curi voda iz pumpe.
 4. Motor koji konstantno pišti kada se upali.

Da ne davimo više, takođe se preporučuje da se pumpa vode menja sa čitavim sistemom zupčenja.

 

Automobili sa zupčastim kaišem vs automobili sa lancem

Svesni smo da lanci i kaiševi imaju svoje prednosti i mane i to ne treba da bude glavni faktor prilikom kuipovine novog ili polovnog automobila. Nijednom od ova dva delova automobila ne bih dao prednost, jer je pre svega najbitnije njihovo održavanje i redovna kontrola.

 • Zupčasti kaiš može da pukne, i tada će izazvati pregršt kvarova na samom motoru.
 • Lanac nikako ne može pući, ali može takođe izazvati ozbiljne kvarove. Lanac je za neke motore delovao pogubno, dok je nekima produžio vek trajanja. Odlična stvar kod lanca je što on zvukom upozorava da nešto nije u redu, za razliku od zupčastog kaiša.
 • Lanci i zupčasti kaiševi povezuju kolenasto vratilo i osovinu koja ima kontrolu nad ventilima kroz koje ulazi vazduh ili gorivo, tačnije kontrolišu sve izduvne ventile kroz koje se izbacuju ostaci od sagorevanja.

 

Veliki servis – cena

Verovatno vas pored sveg navedenog, ova stavka zanima najviše. Svi smo imali iskustva sa bahatim automehaničarima koji jedva čekaju da nam naplate neke dodatne stvari, ili određeni deo automobila ne nameste dovoljno dobro, pa se desi da se posle kratkog perioda ponovo nešto pokvari.

Dakle, posle doktora, sledi automehaničar jer on vodi računa o našim mezimcima! Cene naravno variraju u zavisnosti od same usluge i od toga šta se sve menja.

 • Cena celokupnog velikog servisa varira od 200 do 400 evra.
 • Ljudi se obično odlučuju da menjaju samo određene delove kako bi platili manje, ali recimo vremenom će ti stariji delovi oštetiti ove nove i izazvati veće kvarove.
 • Još jedan razlog zbog kog cena varira jeste ruka majstora koji će sam odrediti procenu i doneti zaključak o ceni.

 

*Jedan dodatni savet – Ukoliko kupite polovni automobil, obavezno ga odvezite na procenu kod automehaničara koji će dati svoje vidjenje kada bi trebalo uraditi mali, a kada veliki servis.