mercedes A klasa

Uvod

Mercedes A klasa predstavlja riznicu automobila nemačkog proizvođača Mercedes – Benz. Proizvodnja ovih automobila počinje 1997. godine, i do sada je lansiran u 3 generacije. Prvi modeli konstruisani su u obliku malih automobila, dok noviji modeli pripadaju nižoj srednjoj klasi automobila. Treća generacija od 2012. broji godine iskustva u dobrom poslovanju i jedan je od razloga zbog kog su Mercedesovi modeli jedni od najtraženijih i najprodavanijih na tržištu.

Najnoviji modeli

Treća generacija ovih automobila gubi svaku sličnost u odnosu na prethodne dve. Ona je premijerno predstavljena na Salonu automobila u Ženevi. U potpunosti renovirana, treća generacija se može pohvaliti totalno novim dizajnom, izgledom (kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim), kao i novim tehnologijama koje se iz godine u godinu menjaju, čineći modele A klase pravim remek-delom futurizma. Sada ćemo zajedno proći kroz ubrzanu analizu najnovijeg modela iz 2018, otkrivajući njegove dobre i loše strane.

Novi Mercedes A klasa iz 2018.

A klasa je ove godine Mercedesu obezbedila redizajnirani izgled kao i napredniju tehnologiju. Ovaj model porodičnog automobila je uvek dobro kotiran i konkurencija ga konstantno juri u nameri da ga prestigne, ali bezuspešno. Za dobru poziciju nije zaslužno to što je prostran ili zato što je lagan za vožnju, već mnogi drugi razlozi koji uvek oduševe potencijalne kupce.

Mercedes A klasa vs konkurencija

Njegova najveća konkurencija su Audi 3 modeli i modeli iz BMW serije 1. Ove dve generacije automobila svake godine pokušavaju da prestignu vodećeg u klasi, ali to im ne polazi za rukom iako poseduju sve predispozicije za tako nešto. Mercedes će uvek imati najvernije kupce koji ni sa novim modelima neće sumnjati u njegov kvalitet.

Unutrašnjost

mercedes A klasa

Kao što smo već napomenuli, ovaj model je pretrpeo velike izmene, kako u spoljašnjem, tako i u unustrašnjem izgledu. Unutrašnjost dobija revolucionarni i prostran izgled. Jedinstvena, originalna i inovativna arhitektura su svakako ono po čemu je Mercedes poznat.

 • Sedišta – obložena su vrhunskom kožom, kako prednja, tako i zadnja. Udobnost je na visokom nivou i vrlo dobro su adaptirana. Čitava unutrašnjost deluje vrlo luksuzno i primamljivo za oko.
 • Nova tehnologija – ovo je svakako druga stvar koja će vas ostaviti bez daha i koja Mercedesu A klase daje upravo onaj futuristički izgled. Pogled će vam privući sama komandna tabla. Ekran koji radi na dodir svakako nije ništa inovativno, ali njegova tehnološka adaptacija i besprekorni rad je ono što oduzima dah. Ovde možemo uključiti poboljšanu navigaciju, koja otkriva slike koje je zabeležila kamera, pravac i smer vožnje i imena ulica. Za ovaj užitak imaćete ekran od 10.25 inča.
  Pored ovog, novi Mercedes poseduje audio sistem uz pomoć koga ćete podešavati klimu, osvetljenje ili pak pitati za vremenske uslove. I najzad, ono što je najzanimljivije, ima širok spektar sistema za zabavu.

Vožnja

Mercedes A klasa je prijatan za vožnju. Pored njegove autentičnosti na autoputevima, vrlo dobro se snalazi i na lokalnim putevima i besprekorno prevazilazi sve neravnine kada su loši putevi u pitanju. Međutim neki mali nedostaci kod opasnih krivina potvrđuju da je ovaj automobil posebniji po svom udobnom i luksuznom izgledu, nego po dinamici koju vožnja pruža. Budući da je tih i neprimetan, možete se u potpunosti prepustiti čarima ovog novog modela.

Motor

Možete birati između 3 vrste motora:

 1. dizelaš – A180d (4 cilindra, zapremina motora – 1.5l, konjska snaga je 115, maksimalna brzina 200kph)
 2. benzinac – A200 (malo drugačiji od dizelaša, maksimalna brzina 220kph, 163 konjske snage, )
 3. benzinac – A 250 (konjska snaga – 224)

Svi ovi modeli imaju sedam brzina.

Dodatna tehnologija

mercedes A klasa

 • satelitski navigacioni sistem
 • regulator brzine
 • digitalni radio prijemnik
 • glasovni sistem Hey Mercedes
 • LED svetla
 • USB prijemnik
 • grejna sedišta
 • aktivna pomoć pri parkiranju

Sigurnost

Zahvaljujući aktivnoj pomoći automobila pri kočenju, predviđanja su da će ovaj model dobiti pet zvezdica na Euro NCAP – u. Mešavina kvalitetnih materijala od metala, fine plastike i drveta, obezbediće vam sigurnu vožnju. Sve izgleda luksuzno i kvalitetno uz novi Mercedes A – klasa.

Mercedes A klasa – Cena

Početna cena je oko 29000 evra, ali kako vreme bude prolazilo, ona će se smanjiti. Imajte u vidu da je ovaj model dosta ispred svoje konkurencije, koja je za svoje nove modele dala veće cene. Svakako, Mercedes nikada neće biti pogrešan izbor.