pezo 308

Uvod

Pre nego što krenemo sa kritikom, bitno je da se stavi do znanja da je Pežo 308 bio jedan od najtraženijih automobila prethodne godine. Njegove osobine su oduševljavale mnoge zadovoljne korisnike. Počev od praktičnosti, pa sve do same ugodne vožnje, ovaj porodični auto je dokazano jedan od najboljih porodičnih prijatelja.

Proizvodnja

Pežo 308 se proizvodi od 2007. godine. Poznati francuski proizvođač je lansirao ovaj model u nameri da zameni prethodni Pežo 307. Cilj je bio da se 307 unapredi boljom karoserijom i da njegove dimenzije budu veće. Pežo 308 je prošao kroz dve generacije:

Prva generacija

Modeli iz prve generacije dostupni su kao:

 1. hečbek – koji ima troje i petoro vrata
 2. karavan – koji može imati 5 ili sedam sedišta
 3. limuzina – predstavljena 2011. godine i namenjena isključivo za kinesko tržište
 4. redizajn limuzine za evropsko tržište

Ovaj automobil je dobio maksimalnih 5 zvezdica na NCAP-u 2007. i 2009. prilikom kreš testova.

Druga generacija

Ona je trenutno aktuelna, a predstavljena je 2013. godine. Ovaj model je totalno drugačiji od prve generacije. Kompanija Pežo je u potpunosti redizajnirala stari model.

 • motor je postavljen niže
 • prednji kraj je oštriji
 • u kabini ima više prostora (470l ovarnog prostora)
 • inspirisan je modelima 208 i 301
 • dosta kraći i niži od prve generacije

Pežo 308 – novi model za 2018. godinu

Kako godine prolaze, Pežo 308 prati najnovije tehnologije vezane za unutrašnju opremljenost. Francuski inženjeri su odradili neverovatnu kombinaciju elegancije, stila, prefinjenosti i kvaliteta.

Pežo 308 vs konkurencija

Pežo koristi neverovatnu platformu EMP2 koju vrlo malo modela ima. Jedan od njih je Sitroen C4 Pikaso. Ujedno, ovaj model mu je i najveća konkurencija po dizajnu.

Spoljašnji dizajn

Kao po običaju, kada Pežo menja nešto vezano za svoj izgled, on će to uraditi na prednjem delu automobila. Ono što je redizajnirano su maska hladnjaka i branik. Pored toga, ovom modelu je dodato novo svetlo za maglu. Ona iritantna tačkasta LED svetla zamenjena su LED trakama koje predstavljaju jedan od novih izuma.

Zadnji deo auta nije preptrpeo velike izmene. Jedina stvar koja je zamenjena jesu zadnja  svetla.

Unutrašnjost

pezo 308

Model prati inovacije koje imaju modeli 3008 i 5008 koji izgledaju potpuno drugačije u odnosu na sve automobile koji se mogu naći na tržištu. Opremljen najnovijom tehnologijom, model poseduje sledeće stavke:

 • upozorenje za razdaljinu od drugog automobila
 • sistem automatske bezbednosne kočnice (auto sam počinje da koči ako vozač ne reaguje na vreme)
 • sistem za održavanje vozila u traci
 • upozorenje na pažnju vozača
 • automatska kontrola jačine farova
 • kamera
 • adaptivni tempomat
 • kompjuterska asistencija pri parkiranju

Pored ove tehnologije koja je vezana za sigurnost vožnje, Pežo 308 poseduje i čitav niz sistema za zabavu:

Ovaj model poseduje veliki unutrašnji prostor što znači da je dosta praktičan. Idealan je za porodična putovanja budući da je gepek prostran, stoga ćete moći da ponesete sve one stvari koje će vaša deca tražiti.

Sedišta su obložena najfinijim materijalima i jako du udobna.

Motor

Pežo 308 nudi sledeće motore

 1. četiri benzinska motora
 2. 5 dizelaša
 • Dizel motor od 1.5 litara lansiran je 2017. godine.
 • Četvorocilindrični motor BlueHDi od 1.6l dolazi sa menjačem od 6 brzina i konjskom snagom od 99 do 118. Za postizanje brzine od 100km/h potrebno je 9.7 sekundi, a pored toga maksimalna brzina je 200km/h.
 • BlueHDi 150 – motor od 2l čija je konska snaga od 150 do 178. Za postizanje brzine od 100km/h potrebno mu je 8,9 sekundi.
 • PureTech motor je jedan od najinovativnijih motora. Poseduje ga i Pežo 308. Ovaj model u Pežoovoj konstrukciji 308-ice, dolazi sa konjskom snagom od 202, 248 i 267. Pomoću ovih motora, moći ćete da dosegnete maksimalnu brzinu od 250km/h.  Onaj sa najboljom konjskom snagom doseže brzinu od 100km/h za 6 sekundi.

Vožnja

Ovaj model je veoma uravnotežen prilikom vožnje i upravljanja volanom. Kako je dobar za autoputeve, tako je pogodan i za gradsku vožnju, kao i za vožnju na lokalnim putevima. Međutim, nije toliko lagodan kao što je to bio slučaj sa starijim modelima 308-ice, on je odsečan i brz prilikom skretanja, okretanja ili parkiranja.

Sigurnost i bezbednost na putu

Model je davne 2013. godine dobio pet zvezdica za bezbednost na Evropskom programu procene novih vozila. Pežo 308 ima nadogradnju sigurnosne opreme u odnosu na prethodne modele radi što bolje bezbednosti i upravo zbog toga je najnoviji model vaš idealan izbor.