Pošto se bliži sezona godišnjih odmora i đačkih raspusta, svi smo usredsređeni na temu letovanja i na to da pronađemo povoljne destinacije i lokacije koje će našem potrošačkom džepu odgovarati. Grčka je svakako pametna odluka, a i investicija. Put do Grčke preko Makedonije je najuobičajena srpska tura, retko ko iz naše zemlje ide kolima do Grčke preko Bugarske. Putarine do Grčke su mnogobrojne i ovde ste da saznate nešto više o njima. Naime, maksimalno ćete uživati u čarima Sredozemnog mora i to uz minimalnu potrošnju novca. Ne verujete! U nastavku ćete pronaći ideje uz koje će vaš put do Grčke biti bezbedan, siguran a i jeftin. Smestite se udobno u vaš automobil i spremite se za jednu neverovatnu avanturu koju ćete želeti da ponavljate svake godine.

Šta je potrebno uraditi pre puta?

Cilj svakog putovanja jeste da bude dobro isplaniran i organizovan. Stoga, pre nego što krenete na put do Grčke, potrebno je da pripremite neke stvari koje su od krucijalne važnosti za bezbednost puta.

 • Vaš auto mora biti osposobljen za duga putovanja i nije uopšte na odmet uraditi tehnički pregled pre samog puta radi bezbednosti.
 • Obavezno istražite koje stvari možete preneti preko granice, kako ne biste imali problema.
 • Vozačku dozvolu obavezno imajte kod sebe.
 • Poželjno je da nabavite međunarodno putno zdravstveno osiguranje. U slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija i problema.
 • Kako biste ušli u Makedoniju, potrebna vam je i zelena karta. Ukoliko je nemate, obavezno je nabavite kako biste izbegli sve neprijatnosti na makedonskoj granici.
 • Makedonija ne zahteva međunarodnu vozačku dozvolu, ali ukoliko idete kolima do Grčke, morate je obavezno nabaviti pre samog puta.
 • I poslednja stavka, ali ne manje važna – ako idete tuđim autom, potrebna vam je i dozvola za upravljanje tuđim vozilom.

Put kroz Srbiju

Mesto polaska – Beograd. Već ste se udobno smestili, spakovali, isplanirali i došao je taj trenutak da se prepustite spontanom putovanju do Grčke. Odmori su već uveliko počeli i možete samo očekivati nesnosnu gužvu na naplatnim rampama, granicama, i generalno putevima. Ne dozvolite da vam to oduzme energiju već se usredsredite na avanturu kroz koju ćete proći. Ono što će vas najviše zanimati kada putujete vašim vozilom jesu putarine do Grčke.

 • Naravno, prva naplatna rampa gde ćete platiti troškove putarine je Bubanj Potok i tu se dešava da se u vreme letovanja i odmora nakupi mnogo vozila. Kako ste prešli naplatnu rampu, prepušteni ste lagodnoj vožnji na autoputu gde ćete pronaći mnogobrojne pumpe, pa čak i motele u kojima se možete odmoriti ukoliko ste isplanirali takav vid puta.
 • Sledeća naplatna rampa je ona u Nišu, tu su čekanja još duža jer se dešava da ne rade baš svi prolazi tako da se uvek stvori mnoštvo automobila koji čekaju da dođu na red i plate putarinu. Putničko vozilo koje dolazi iz Beograda, ovde plaća putarinu u iznosu od 800din. Čim prođete natpis Nais nalazi se isključenje koje će vas odvesti do Jugopetrolove pumpe, ali i do motela Nais gde primaju samo gotovinu. Pošto je jedan od mojih prijatelja imao iskustvo sa ovim motelom – želeo je da se odmori sa svojom devojkom pre nego što bi nastavio put – shvatio je da primaju samo gotovinu tako da je bio uskraćen za taj unapred isplanirani mali odmor. Dakle, ukoliko želite da se odmorite ovde, imajte gotovinu kod sebe kako ne biste prošli kroz slično iskustvo.
 • Kako ste proveli noć u motelu, i nastavili ste svoj put, sačekaće vas naplatna rampa Doljevac. Ovde se plaća putarina od 190rsd. Od ove lokacije, dalje idete magistralom. U nastavku puta ćete naići na dva motela sa odličnom uslugom i još boljom hranom. Motel Predejane u okviru kojeg se nalazi restoran sa ogromnom salom koja može primiti čak do 450 gostiju. Njihove sobe su opremljene najnovijim nameštajem i cene noćenja su vrlo povoljne. Ukoliko se odlučite da noćite ovde, nećete se pokajati. Motel Džep ćete odabrati ukoliko vam se više dopadaju sobe uređene u retro stilu. Ovaj motel takođe poseduje veliki restoran sa ljubaznim i prijatnim osobljem i još boljom hranom sa ovih prostora. Takođe i dve ogromne terase na kojima možete uživati do mile volje. Nakon odmora u motelu Džep, na nekih petnaestak kilometara, put se račva na dva dela. Desna magistrala će vas odvesti do Vranja, dok vas leva vodi do novoizgrađenog autoputa od 33km. Budući da se tu radi na novoj naplatnoj rampi, očekujte da će put biti sužen na jednu kolovoznu traku.
 • Na nekih petnaestak kilometara dolazite do graničnog prelaza Preševo gde ćete se prvenstveno suočiti sa carinom, a potom i sa policijskom kontrolom. Na graničnom prelazu se spremite na dugo čekanje, budući da su gužve ogromne kada je u toku sezona letovanja tako da nemojte dozvoliti da vas strpljenje izda.

 

Put kroz Makedoniju

Stali smo kod graničnog prelaza, budite sigurni da kod sebe posedujete sva dokumenta koja zahteva makedonski zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Tu uključujemo saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja automobila i zelenu kartu. Put kroz Makedoniju je dug oko 180km i u okviru tog puta ćete naići na 3 naplatne rampe. Putarine do Grčke su mnogobrojne i potrebno je biti unapred spremljen na plaćanje.

 • Prva naplatna rampa se nalazi na petnaestak kilometara vožnje od granice. Ovde se putarina naplaćuje 60 makedonskih denara što je 1€.
 • 42 km od makedonske granice nalazi se sledeća naplatna rampa gde je 80 denara cena putarine.
 • Treća naplatna rampa se nalazi na 92km od izlaska iz Makedonije, a cena putarine je 60 denara.

Budite spremni na to da ćete retko naići na neki prostor gde možete da se odmorite u Makedoniji i napravite pauzu prilikom puta do Grčke. Jedini izuzetak je Bife Belov 113 koji se nalazi na nekih 125km od graničnog prelaza Preševo, magično mesto za odmor, raj za oči, budući da pogled sa terase na Vardar oduzima dah, a i hrana je prilično ukusna. Ono što je važno za vas jeste da restoran radi 24h dnevno, tako da ste ovde dobrodošli u bilo koje doba dana i noći.
Kako se polako približavamo graničnom prelazu, možete predahnuti i na poslednjoj pumpi u Makedoniji koja ima prilično dobar restoran. A ono što je izdvaja od mora dosadnih pumpi jeste to što poseduje toalete sa tuševima koji su besplatni tako da je ovo mesto idealno za kampere. A pored toga vam savetujemo da napunite rezervoar ovde, budući da su cene goriva u Makedoniji jeftinije nego u Grčkoj.
Nakon pređenih 180km kroz Makedoniju, dolazi se do graničnog prelaza Bogorodica.

 

Put kroz Grčku

Stigli smo do grčkog prelaza Evzoni. Ni ne treba više da vas obaveštavamo da su velike gužve u ovom periodu godine. Kako smo prešli sve putarine do Grčke i stigli do same ciljane destinacije, vreme je da se usredsredimo na mesta na koja želite da provedete leto. Kako ste ušli u Grčku, potrebno je da znate do koje destinacije želite da putujete. Na samoj granici ćete naići na radove na novoj naplatnoj rampi i tu je suženje puta, ali se neometano prolazi. Dalje nastavljate magistralom, i na ovom delu puta morate znati gde želite provesti letovanje.
Dakle, u zavisnosti od toga da li želite da letujete na Halkidikiju ili Tasosu ili pak putujete do Krfa, Lefkade, Parge, Sivote zavisiće i vaš pravac vožnje.

 • Ukoliko putujete za Tasos ili Halkidiki, možete se isključiti na prvom isključenju za Solun.
 • Ako putujete za Krf, Lefkadu, Pargu, Sivotu, idete do prve raskrsnice nakon isključenja za Solun i tu skrenete desno. Tu ćete i stići do prve naplatne rampe.

U daljem putovanju je dovoljno samo da pratite putokaze i stići ćete sigurno do željene lokacije.
Kako ste već stigli kolima do Grčke, vreme je i da pregledamo cene putarina u zavisnosti od lokacije:

 • Ako vam je krajnja destinacija Tasos, plaćate tri putarine u iznosu od 2.40 evra.
 • Ako idete do Lefkade, jedna putarina će vam biti 1.20 evra, dok su preostale dve 2.40.
 • Ukoliko ste se uputili ka Pargi i Sivoti, imaćete četiri putarine, jednu od 1.20 evra, a tri od 2.40 evra.
 • Do Krfa putarinu plaćate pet puta – jednom 1.20 evra, i četiri puta 2.40 evra.
 • Interesantno je da se do Halkidikija putarina ne plaća.

Uz nas, vaš put do Grčke je dosta olakšan. Za kraj nam preostaje da vam poručimo da pored samog uživanja u Sredozemlju, malo pažnje posvetite i mnogobrojnim drevnim atrakcijama grčke civilizacije.