Vožnja u inostranstvu – šta bi trebalo da znate

Ako se upustite u vožnju po Americi, Australiji, Aziji, Evropi, treba da budete spremni na ogromne izazove koje iziskuje ta vožnja. Na pravom ste mestu da saznate kako da izbegnete i savladate sve moguće prepreke ovih dugotrajnih i iscrpnih vožnji.

Šta treba da znate o vožnji u inostranstvu?

Bez obzira da li ste se uputili ka Evropi, Severnoj Americi ili dalekoj Australiji, ovo je naš vodič za izbegavanje svih problema na putu.

Većina ljudi će u jednom periodu svog života poželeti da vozi u stranoj zemlji. Bilo da je reč o prazničnom putovanju, ili putovanju za vreme odmora, ili pak o poslovnom putu, individua će uvek naići na slične prepreke.

Planiranje i priprema su ključni aspekti svakog putovanja. Treba se spremiti na to da svaka zemlja ima različita pravila vožnje i svoje propise.

Vožnja u Evropi

U bilo koji deo Evrope da ste se uputili – ka dalekoj Rusiji i uživanju u vegetaciji tundre i tajge, ka unutrašnjosti Evrope i otkrivanju najraznovrsnijih prirodnih pejzaža, ili ka samom Sredozemlju gde možete posmatrati jedinstvene zalaske Sunca – moraćete pre samog puta da obratite pažnju na odredjene stvari.

Vožnja u vašem sopstvenom automobilu ima svoje prednosti i nedostatke. Prvo što treba da upamtite jeste da vozite na desnoj strani puta, i to je naravno obično lako na glavnim putevima jer ima dovoljno prostora. Kako ste se predali avanturi istraživanja nove strane zemlje, ne zaboravite da se držite ovog pravila i na lokalnim putevima. Takodje je od velike važnosti imati u vidu i naplatne rampe koje se nalaze na suprotnoj strani od vozačeve, izuzev ako je vozač levoruk: ili dajte suvozaču da plati vaše putne troškove, ili sami izadjite iz auta, idite do kabine i razmirite troškove.

Budite posebno oprezni na kružnim tokovima i raskrsnicama gde vas vožnja na suprotnoj strani može zbuniti u početku. Gibraltar, Kipar i Velika Britanija su jedine evropske zemlje u kojima se vozi levom stranom puta.

Naravno, sva vaša lična dokumenta uvek imajte kod sebe. Stara vozačka dozvola može zbuniti carinike, graničare ili pak policijske službenike, ali vaš pasoš je tu idealan da razbije svaku sumnju.

Šta je sve potrebno da imate u autu prilikom vožnje po Evropi?

Ako planirate da vašim vozilom krenete na put, potrebno je da pripremite dodatnu opremu kako biste ispoštovali sve zakone o bezbednosti saobraćaja na putevima u stranoj zemlji. Francuska je posebno striktna ovde, a u nastavku ćete i videti zašto.

Ako kojim slučajem doživite saobraćajnu nesreću ili blagi sudar, treba da izađete iz vašeg auta, i da obučete fluorescentni prsluk. Ovo morate uraditi jer je sigurnije izaći iz automobila budući da možete biti zaglavljeni u saobraćajnom kolapsu. Morate brzo reagovati kako biste osigurali vašu bezbednost, a i poboljšali bezbednost ostalih korisnika puta. Čekajte na sigurnoj udaljenosti od vašeg vozila, poželjno iza ograde ako ste na auto-putu.

U teoriji, u Francuskoj zahtevaju da kod sebe imate alkometar koji vam omogućava da sami testirate nivo alkohola u vašoj krvi. Baš zato što policija može biti stroga povodom tog pitanja, iako je kazna od 11 evra za one koji nemaju kod sebe alkometar ukinuta tako da ne bi trebalo da traže novac.

Uzimajući u obzir to da evropske zemlje smatraju da je vožnja sa neispravnim farovima nezakonita, uvek imajte rezervna svetla u vašem vozilu.

Kao što je važno ono sto treba da imate u vašem vozilu, takodje je i bitno da neke stvari nemate u njemu. U Francuskoj, radar detektori koji vas upozoravaju na prekoračenje brzine su strogo zabranjeni, dok Austrija i Luksemburg kažnjavaju posedovanje auto kamere koja snima vaše putovanje i koja je postala popularna poslednjih godina

Kazne i zakoni za vožnju u alkoholisanom stanju

Stranim vozačima u alkoholisanom stanju se može dati kazna na licu mesta, a u slučaju da nemate dovoljno novca kod vas, to može značiti da ćete morati da odete do obližnjeg bankomata. Auto vam takođe može biti zaplenjen što će vas dodatno ostaviti bez novca.

Naš savet je da ne pijete alkohol u toku vožnje, ili ako ste bas odlučili da probate neko lokalno alkoholno piće, pronađite alternativni način prevoza. Alkohol može ostati u krvi duže nego što se očekuje, a dokazano je da vožnja u mamurnom stanju može biti okidač za sudare i saobraćajne nesreće jer vam je koncentracija smanjena, a i reagovanje je usporeno.

Zona niske emisije

Dobar deo lokacija u Evropi radi po principu Zone niske emisije i zbog toga je važno da prethodno proverite da li vaše vozilo može ući u određeni grad. Neki gradovi, poput Brisela, zahtevaju unapred registraciju automobila.

Da biste prethodno proverili sva pravila vezana za vašu destinaciju, predlažemo vam da posetite sajt http://urbanaccessregulations.eu/userhome/map koji prikazuje sve aktuelne evropske lokacije koje rade po principu Zone niske emisije. Jednostavno kliknite na bilo koji grad koji planirate da posetite kako biste proverili da li je vaš automobil u skladu sa lokalnim zakonodavstvom.

Putarina

U evropskim zemljama putarine su sveprisutne na autoputevima.

Prva opcija za plaćanje putarine je na licu mesta. To može biti malo otežano, naročito ako ste desnoruk i ako ste jedini putnik u vašem vozilu, onda je potrebno da izadjete iz auta i odete do naplatne rampe kako biste platili. U ovom slučaju dobro je imati suvozača koji bi platio putne troškove umesto vas. Važno je upamtiti da propusnicu uzimate na prvoj naplatnoj rampi kroz koju prolazite, a zatim je platite na poslednjoj rampi.

U slučaju da često putujete ili često posećujete Francusku, najbolje je za vas da putarinu plaćate elektronskim putem uz pomoć vašeg bankovnog računa. Svi korisnici ovakve usluge mogu nesmetano da se kreću do rampe koja bi trebalo da bude otvorena, automatski, bez ikakvog prekida.

Osiguranje

Od životnog je značaja da je vaš automobil osiguran u svim zemljama koje nameravate da posetite tako da prvo morate proveriti svoju polisu osiguranja da biste videli koliki trošak možete pokriti, ili se jednostavno konsultujte sa vašom osiguravajućom kućom i zatražite savet. Vi već u toku putovanja možete pokriti troškove osiguranja, obično uz jednokratno plaćanje i time poboljšate vaše postojeće osiguranje.

Vožnja u Americi

Vožnja u Americi bi bila mešavina vožnje u Srbiji i u bilo kojoj evropskoj zemlji. Mnogi se odlučuju da Ameriku proputuju avionom, ali je pravi užitak iznajmiti auto – budući da su njihove kompanije iznajmljivanja automobila jako povoljne i da je gorivo jeftino – i prepustiti se čarobnim putevima koji će vas uvek odvesti do neke zanimljive destinacije.

Prva stvar koju ćete primetiti na njihovim putevima jeste da se takođe vozi desnom stranom kao i na većini evropskih, druga stvar je da su ograničenja brzine izražena u miljama po satu, a ne kilometrima. Može se reći da putevi u Teksasu imaju visoko ograničenje brzine u odnosu na sve ostale puteve širom cele Amerike.

Obratite pažnju na to da svaka država u Americi ima svoje zakone, savetujemo vam da istražite zakone države koju posećujete pre nego što krenete u avanturu.

Budite svesni da vam kompanije iznajmljivanja automobila neće iznajmiti automobil ukoliko niste napunili 21 godinu, nekima je čak ograničenje 25. godina. Vaš iznajmljeni auto treba da bude opremljen sa svim potrebnim dodacima koje zahteva zakon regiona ka kom ste se uputili.

Iako to nije striktno potrebno u Severnoj Americi, preporučujemo vam i međunarodnu vozačku dozvolu (IDP), posebno zato što košta samo oko 5,50 funti. Ovo vam umnogome može olakšati putovanje.

Vožnja u Australiji

U Australiji se vozi na levoj strani puta, a ograničenja brzine su izražena u kilometrima po satu što je suprotno u odnosu na SAD. Kao i u SAD-u, bilo koji automobil za iznajmljivanje bi trebalo da bude opremljen sa svim onim što je propisano zakonom, ali je vredno unapred proveriti da li su dečja mesta legalna i kompatibilna ako planirate da ih uzimate.

Zbog jako promenljive klime u Australiji, vožnja mora biti dobro isplanirana. Ako ste se uputili ka nekoj pustinji, vožnja kroz nju može biti naporna i iscrpljujuća, tako da sa sobom morate imati određene potrepštine kako biste adekvatno odgovorili na hitan slučaj. Voda, gorivo i hrana su najpotrebniji, ali je vredno proveriti sa turističkim odborom ili tražiti lokalni savet pre nego što krenete na put u retko naseljena područja budući da to može biti vrlo opasno.

Vožnja u Aziji

Velika mešavina najrazličitijih kultura i zemalja u Aziji može značiti samo jedno: ogromne razlike u zakonima o bezbednosti saobraćaja na putevima. Vožnja u Aziji predstavlja ujedno i najveću promenu u odnosu na vožnju po Srbiji. Način na koji stanovnici Azije voze, sama površina puta, uslovi saobraćaja, sve to je čudno i naizgled opasno stranim vozačima.

U Japanu, Indiji, Pakistanu, Maleziji, Bangladešu i Šri Lanki, vozači voze na levoj strani puta dok se u ostalim zemljama vozi na desnoj. Pošto ćete iznajmiti auto, budite sigurni da ste beležili sva oštećenja na autu, kao i potrošnju goriva. Bitno je takođe osigurati automobil koji će da ispuni sve zakonodavne propise zemlje koju planirate da posetite, a sa druge strane proverite da li uopšte kompanija za iznajmljivanje automobila dozvoljava da pređete granicu.

Uopšteno

Priprema je svakako najbitniji faktor u vožnji u inostranstvu. Uverite se da je vaš automobil ispravno opremljen, budite upoznati sa zakonom o bezbednosti saobraćaja svake zemlje koju posećujete, sa sobom ponesite svu potrebnu dokumentaciju, a i istražite da li je potrebna neka dodatna dokumentacija koja je baš vezana za tu zemlju kroz koju vozite.

Ništa nam drugo ne preostaje nego da vam poručimo da vozite oprezno, savesno i pažljivo, i da se upustite u ovu pustolovinu punim plućima jer ćete kroz vožnju istražiti lokalni život i lokalne kulture.